För torr hårbotten

Jag har (om jag ska leka egendoktor och diagnostisera mig själv) torr hårbotten. Alltså, den kliar, och när jag kliar så börjar det lossna små små flagor. Om jag borstar håret kommer det också flagor och det ser ut som mjäll, men såsom jag förstått det har jag ingen svamp i hårbotten som orsakar fet mjäll.

Så den är irriterad, kliar och flagar. Den har i princip alltid varit det, men är man blond så syns det inte och oavsett om man har fet eller torr mjäll så är oftast behandlingen densamma: milda produkter a.k.a var snäll!
Så jag tänkte dela med mig av mitt bästa tips för att hålla kliandet och irritationen i styr och det är...

*trumvirvel*

Olja! Hot oil treatment är det populära namnet och jag ska nu guida er igenom!


Steg1: Smält valfri olja långsamt, vattenbad eller på låg värme. Jag använder kokosolja och olivolja. Ta med in till duschen.


Steg 2: Massera in oljan i hårbotten (i blött hår). Den fysiska rörelsen är viktig för att lossa på eventuella hudflagor och avlagringar som ligger där nere och myser. Så börja med att massera in försiktigt ca 2 min och sen bara häller jag ner resten av oljan i hela håret och sitter en bra stund och masserar och sen övergår till att typ sitta i badet och typ spela Candy Crush ett tag.

Steg 3: Schamponera håret som vanligt.  Resultatet är silky smooth!

Tips på två schampo och balsam som jag använder är:
Sante är veganska och cruelty free, väldigt vårdande produkter. Innehåller sulfater, men inga silikoner etc.  Fick i present och känner att dessa kommer nog få hänga med ett tag!
Näst upp är Lush! Dessa fungerar väldigt bra. Dock innehåller American Cream lanolin (från ull) och är då inte vegansk och Fairly Traded Honey innehåller massor med honung, alltså inte heller vegansk. Honung känner jag personligen är okej, men framställningen av lanolin och huruvida man kan garantera att det kommer från ett får som mår bra, är jag osäker på. Kommer inte köpa igen mest p.g.a den osäkerheten.

Annat tips för alla med torr hårbotten: se över torrschampo-användningen. Jag märker att mer än en dag med torrschampo ger otroligt mycket mer irritation.
Sulfatfritt schampo är också värt att testa, jag kör varannan balsamtvätt, för att vara snällare mot hårbotten och det fungerar bra! Anledningen till att det fungerar är för att de flesta vanliga balsam har en del sulfater i sig, men i mindre mängder än schampoo och har högre andel vårdande ingredienser. Alltså rengör, men mycket skonsammare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar